Főoldal Horgásztavak ...van az a casting..

...van az a casting..

.....van az a casting...

Interjú Györke Zoltánnal!

 

Készült 2012. Március

aki kérdez: Székely Imre

 

Sz.I.: Most bármikor van, azt mondtad, akkor kérdezhetlek [:)] Szóval....kezdjük talán azzal, hogy mit is csinálsz, miféle terhét viseled a horgászatnak?

Zéé: A műcsalis horgászat, amit szinte kizárólagosan űzök, immár 9 éve.

Sz.I.: Remek, meg is érkeztünk! A műcsalin belül mi a fő csapásirány?

Zéé: Attól függ, mikor, hol, és mire horgászom.

Sz.I.: Akkor szűkítsük szezonra, arra, ami most van-jön!

Zéé: Mivel ilyenkor pont tilalom van süllőre, csukára, balinra, ezért ilyenkor fekete sügerezni járok. Hozzáteszem ez a kedvenc halam, és erre a fajra horgászom a legtöbbet.

Sz.I.: Miért a feka a kedvenc horgászhalad?

Zéé: Mert kiismerhetetlen, rafinált, különösen a nagyobbak. Iszonyat mód küzd, bevet mindent, hogy szabaduljon. [:)] 9 éve üldözöm őket, de még mindig tudnak meglepetéseket okozni.

Sz.I.: Egyáltalán, mióta pecázol, és milyen apropóból jutottál el a fekáig?

Zéé: Nem kezdtem túl korán, bár egész kisgyerek korom óta vonzottak a halak. Akváriumom volt mióta az eszem tudom. Eleinte alap guppik meg ilyenek. Aztán sügérfélék. Zebrasávos sügér, Kék Akara, Márványsügér, Apistogramma Ramirezi. Ezeket tenyésztettem is. Utána tartottam hidegvizi halakat. Süllőt, márnát, csukát, stb. Dolgoztam nyaranta Zsilinszky (ő írta az alapműnek számító Akvarisztika című könyvet) akvarista üzletében is a Bocskai úton. Aztán 14 éves koromban egyszer keresztapám elvitt magával a Kis-Dunára, mert snecit akart fogni a másnapi süllőzéshez. Egyszer csak megkérdezte, hogy kipróbálom-e. Vissza se akartam adni a botot neki. Mondhatni szakadékba lökött. Innen nem volt megállás. Vizsga, engedély, peca. [:D] Végigjártam azt a bizonyos szamárlétrát. Finomszerelék, versenyzés, élőhalas csukázás, süllőzés. Aztán jött pergetés. Úgy kezdtem, "ahogy illik". Körforgóval csukáztam, balinoztam. Aztán jöttek a wobblerek, felszíni csalik. Ahogy fejlődtem, úgy finomítottam a felszerelésemen. Egészen az UL-ig. Miután úgy éreztem, hogy ebben nincs tovább, váltottam a castingra. Immár 4 és fél éve kizárólag ezt a módszert űzöm.[:)] A fekuszokkal egy véletlen folytán futottam össze. Nem is tudtam, hogy élnek abban a tóban... Az első találkozás alkalmával rabul ejtettek. Utána 7 évig mondhatom, hogy nem is horgásztam másra.

Sz.I.: Beteg, beteg, beteg... :)))) Komolyan jó látni, a sok sorstárs ápoltat.

Zéé: : DDD Az UL peca akkor vált érdektelenné, miután a Dunán megfogtam egy olyan 5-ös harcsát egy 0-10 grammos bottal. [:)] Véleményem szerint ez a harcsa volt a maximum, amit az UL elbír. Utána az 1-2-3 kilós balinok, csukák már nem nyújtottak akkora élményt. Jó volt kiszedni őket, de kellett valami új, ami kihívás, és amiben fejlődhetek. Így jött a casting.

Sz.I.: Castinggal ennél nagyobbakat is ki lehet cibálni?

Zéé: Hát.... Körülményektől függ. Meg halfajtól. De sosem a halak mérete izgatott. A casting pecának sem az a lényege, hogy én hű de hatalmas halakat fogdossak. Hanem az, hogy a horgászat hihetetlen gyors, pontos és kényelmes módja. Épp nemrég fogott haver 25 grammos bottal egy 6,5 es csukát. 25 percig fárasztotta, olyan helyen ahol nem volt akadó... Ha csak egy faág van a vízben, véged. 

Sz.I.: Láttam egy képeden egy érdekes jigfejet, mi az??

Zéé: Ez, kérlek szépen, egy Deps Swimming Jighead.

Sz.I.: Csak a sügérre használod? A víz melyik rétegében jár a leghasznosabban?

Zéé: Bár egy éve ott figyelnek a dobozomban, a legutóbbi 2 nap kezdtem el használni őket. A fenékről emelgetve, pöcögtetve átütő sikert aratott! Akasztottam vele már csukát is, ami sajnos meglépett, és fogtam vele süllőt.

Sz.I.: Ejha, miért vártál eddig?

Zéé: Igazából nem tudom.... van úgy az ember, hogy vesz valamit, amiben lát fantáziát, aztán megfeledkezik róla....

Sz.I.: Mi a felszerelésed, módszered a sügerezéshez?

Zéé: Egy Team Daiwa Zillion casting botból és egy Team Daiwa Zillion Type-R multiorsóból áll, rajta 30-as fluorocarbon zsinór, de ezt nem csak sügérezéshez használom, hanem mindenre [:)] Általánosságban elmondhatom, hogy én szakaszosan húzom a csalikat. Gumihalat, texas riget, twisztert pöcögtetve, kisebb nagyobb emelésekkel tarkítva. A wobblereket "twitch"elve, jerkelve. A halat mindig ott keresem, ahol az életviteléből adódóan előfordulhat. [:)] 5 talán 6 féle dobási stílust alkalmazok a meghorgászni kívánt helynek, illetve a terepviszonyoknak megfelelően.

Sz.I.: Ugyanazt a botot használod mindenre? Milyen súllyal kb. milyen messze tudsz így eldobni, és miért NEM felkapókaros orsóról dobsz, és melyikkel dobsz hosszabbat, pontosabban? A fekete sügeret, csapót, melyiket hol keresed márciusban-áprilisban?

Zéé: Egészen pontosan a Zillion 631MFB 1/8-5/8 unciás (3,5-17,5 grammos) a pálca, ezt a felszerelést használom általánosan, Dunán balinozni, süllőzni, a bot 190 centis, teljesen egyrészes.

Sz.I.: Ez tetszik, bár drága, viszont univerzális.

Zéé: Valóban nem olcsó bot, de megéri az árát. A sügérfélék, ideértve a süllőt, kősüllőt is előszeretettel tartózkodnak akadós helyen. Pl. bedőlt fák, nádtorzsák, kőszórások környékén, itt találnak búvóhelyet. A feketesügér pedig előszeretettel "mutogatja" magát, főleg nyáron kijönnek a partszélébe, vagy a nyílt vízen felszín alatt úszkálnak, mint pl. a balin. Most kb. 40 méterre kellett dobni, és onnan játszani kifelé a csalival.

Sz.I.: Jól gondolom, hogy fekete sügeres horgászvíz nincs sok az országban?

Zéé: Nincs túl sok valóban, de hála az égnek egyre elterjedtebb. Ez az egyetlen olyan faunaidegen halfaj, ami teljesen beépült a táplálékláncba. Szeretek csapózni is, csak nálunk az a gond, hogy mivel nem áll semmiféle védelem alatt, ezért a kisebbeket is elviszik a macskának.... Szerencsétlen igen lassan nő, ezért ilyen csenevész nálunk az állománya. Véleményem szerint a csapónak is kellene adni méretkorlátot, mondjuk 30 centit, az összes többi ragadozónak felemelni minimum 10 centivel (a süllőnek hússzal!!) a korlátját, és be kellene vezetni egy felső mérethatárt is. Pár év alatt szerintem igen jókat horgászhatnánk szép nagy halakra.  Általában azért telepítik a fekete sügereket, mert ez az egyetlen faj ami megeszi a törpeharcsát. Leginkább a fiatal 1-2 centis ivadékot, úgymond kieszik a törpe utánpótlást. A másik fele pedig az, hogy ő is ugyanúgy táplálék a nagyobb ragadozóknak, tehát neki van természetes ellensége, nem úgy, mint az amurnak, busának... Ezért épül be teljesen, anélkül, hogy komolyabb konkurenciát jelentene a többi ragadozónak. A csapó az egyetlen, aminek komoly konkurense lehet.

Sz.I.: Óóóóó ez jó! Akkor miért nem telepítik minden használhatatlan törpés tóba??!!

Zéé: Telepítik, ne aggódj! Szép lassan. Amúgy gondolom azért, mert nem fognak a ponty-centrikus tógazdák egy relatív drága halat telepíteni (350Ft/db nettó)... Másik kérdésed volt, hogy milyen messzire tudok dobni multival? Egy 10 grammos wobbler 40 méter pl.

Sz.I.: Az is kérdés, igen, de főleg az a kérdés, mi az értelme a váltásnak erre az orsó típusra?

Zéé: Addig minimum dobok, ameddig te a spinning motyóval. És hogy miért használok multit? Nos, masszívabb szerkezet, nem csavarja a zsinórt, kényelmesebb a fogása, és gyorsabb pontosabb horgászatot tesz lehetővé, amellett, hogy igen könnyű a felszerelés. A rövid gerinces bot, és a lineáris zsinórlefutás miatt pontosabban lehet dobni vele. A peremfutóról körbe-körbe csapódik a keverőgyűrűn a zsinór, távolabb fut a blanktól a gyűrűsor pl. Ráadásul sokkal kompaktabb, masszívabb szerkezetek. Az egyik barátom a Pón ezzel az orsóval 2 db 40-es harcsát vett ki... Hol bírná ki ezt a terhelést egy akármilyen peremfutós orsó?? (3000-es peremfutós)

Sz.I.: Kibírja... ja, az nem. Nagy fém harcsás, az bírná, vagy egy tengeri multi.

Zéé: Pedig méretben, zsinórkapacitásban ugyanaz a kategória, viszont azoktól 2 óra alatt elkopik a porc a válladban, könyöködben....

Sz.I.: Ok, én eleve is meg vagyok győzve, így könnyű. Hol keresed a sügereket márciusban? Hol horgászol rájuk? Milyen csalikat használsz?

Zéé: Márciusban is keresem az akadókat, töréseket, illetve, ahol apró halat látok a partközelében, szinte biztos, hogy ott ólálkodnak a közelükben a sügérek. Azt szoktam mondani, hogy ahol a zebra, ott az oroszlán... Mindig valamilyen víz alatti tereptárgy közelében vannak, öblökben, tavakon bedőlt fák, csónakok, bokrok, hínárcsomók környékén, a Dunán pl. a kövezések tövében.

Sz.I.: Drop-shottal sügereztem, és a végén már annyira le kellett lassítanom a betekerést, hogy inkább csak bedobtam, és feszegettem egy helyben, míg rá nem ütögettek (a 80 cm-s velencei-tóban).

Zéé: Azt úgy is kell! Nem kell tekerni. Néha arrébb kell emelni az ólmot, és feszes zsinóron megrázogatni a csalit, anélkül, hogy az ólom elmozdulna. 2-3 rázogatás, aztán 30-40 centit arrébb rakni az ólmot, megrázogatni és így tovább. A csalik 5-7 centis drop shot gumik, pin tailek, cross tailek, V-tailek, erről sok infót találsz a neten.

Sz.I.: Régóta csinálod, milyen eredménnyel jársz? Hibákról, fejlődési lehetőségekről mesélj!

Zéé: Hibákat mindenki követ el. A mai napig én is, pedig mint mondtam, már 9 éve kizárólag így horgászom. Én egy gyenge, vagy nullázós napon nem a kudarcon kesergek, hanem azt próbálom megfejteni, hogy mi lehetett a sikertelenség oka. Ha felismered mit rontottál el, akkor tapasztalsz. Ha nem fogok semmit, akkor is megyek holnap, bár zavar, de töröm a fejem a legközelebbi hogyanon. Én is így fejlődtem/fejlődöm egyfolytában. Átgondolom, mit hogyan lehetett volna, és következő alkalommal hasonló szituációban kipróbálom. Általában be is jön. [:)], Ha esetleg nem tudok rájönni, vagy nincs ötletem, akkor megkérdezek valakit, aki nálam tapasztaltabb, nem szégyellek kérdezni.

Sz.I.: Remek, térjünk vissza egy pillanatra a tavaszi történésekre, mesélj, merre jártál, és milyen sikerrel?

Zéé: Itt egy történet, ami igazán emlékezetes volt: Tavaly május 8.án, csodálatos borult vasárnap reggel kimentünk haverral a Dunára, hogy de jó lesz. Kb. fél óra múlva elkezdett esni. Cimbi 10 perc múlva aszongya: "Szerintem megyek, nincs nálam esőkabát. Jössz?" Áhhh - mondom - csak szemerkél... Cimbi kocsiba be, tipli. Zoli kint maradt a parton. Olyan 5 km-es körzetben senki... Tök jó. Ja. Csak a szemerkélés átváltott masszív áztatóba, és némi északi szél is jött hozzá. Felmértem a lehetőségeim: Thermo pulóver, nem vízálló. Alatta hosszú ujjú Daiwa póló. Nem vízálló. Alatta pólóing. Nem vízálló. Nadrág. Nem vízálló. Sportcsuka. Nem vízálló. Zokni, boxeralsó, azok sem. Pergető tatyi. Na, ez az egyetlen, ami vízálló, legalább a fényképezőm nem ázik szét. No. Gondoltam, meghajigálom a vizet egy olyan km-es szakaszon, és aztán húzok. Ekkor még csak a thermóm volt nedves. Zsír. Bírjuk. Dobálózok-dobálózok, oszt azt veszem észre, hogy hej de trükkösen rángatom a bot spiccét. Na, nem azért mert annyira pro vagyok, hanem, mert reszkettem, mint a kutya... Ekkor vettem észre, hogy csurog az eső a gerincemen. Na, mondom, dobok még párat a 200 méterre lévő aprócska ruganyszerűség végénél. Mert ott faszán megtörik a sodrás. Konkrétan futottam odáig, hátha kicsit sikerül felmelegedem. Hát annyira sikerült, hogy már nem reszkettem. Kb. az 5-6. dobás után BÁMMM. 53 centis olyan kettőfeles kövér balin. Gyors fotózás, hal vissza, Zééé haza. Az alsógatyámból is csavartam a vizet. Párom azt mondta nem vagyok normális.

Én erre csak megvontam a vállam és annyit mondtam: "Pergetőhorgász vagyok."

 

Válaszolt: Györke Zoltán

Kérdezte: Székely Imre

Megosztás a facebookon